az oldal, az ételek szerelmeseinek

×

Értesítés

There is no category chosen or category doesn't contain any items

A palacsintától sokan megijednek, pedig pofonegyszerű. Számtalan variánsa van, tejjel, vajjal, felvert tojáshabbal és egyéb praktikákkal. Megmutatom nektek az egyszerű és igazi receptet. A palacsinta múltja állítólag a római korba nyúlik vissza, amikor a római katonák, a legenda szerint, bronzpajzson sütötték a liszt, víz keverékét.

Egyszerű, laktatós és számtalan módon variálható.

 

Hozzávalók:

  •          10 púpozott kanál liszt
  •          1 tojás
  •          5 dl víz (forrásvíz, ásványvíz, szódavíz)

Ahogyan készítem:

A lisztet egy magasabb tál közepébe halmozom, a szélébe ütöm a tojást, a másik szélére a lisztnek meg pici vizet töltök. Kizárólag fakanállal kavarom, a tojás felől elindulva és a vizet apránként adagolva a masszához. A lényeg, hogy egy sima, csomómentes masszát kapjunk.

Nagyon fontos, hogy a palacsintatésztát legalább 20 percet pihentessük, hogy a liszt magába szívja a nedvességet és enyhén megduzzadjon.

Figyeljünk arra, hogy megfelelő, alacsony szélű serpenyőbe süssük, ha lehet, akkor legyen öntöttvasból készült. Manapság divat a teflonserpenyő, de abban is leragad a tészta, ha nem megfelelően készítettük elő.

Nem teszek olajat a tésztába, hanem a forró serpenyőbe töltök pár cseppet és jófajta papírtörlővel elkenem. Elég néhányszor végigsimítanion az olajos papírtörlővel a serpenyő alját. Közepesen forró lángon süssük. 

comments