az oldal, az ételek szerelmeseinek

×

Értesítés

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Mint korábban jeleztem, töltött káposzta receptből is sok variáció áll rendelkezésemre, most jöjjön egy helyi változat. Erdélyi töltött káposzta címen számtalan receptet lehet találni az interneten. Mindössze két dologban egyeznek meg, az első, hogy mindegyik másként készül a harmadik, hogy a csombor (borsikafű) kihagyhatatlan belőlük. Nos sokat kérdezősködtem mióta Székelyföldön élek, és összeállt számomra egy olyan "Erdélyi töltött káposzta" recept, ami garantáltan mindegyikben, azaz a legtöbb helyen közös.

Hozzávalók:

1 kg darált hús (jó zsíros)

30 dkg füstölt szalonna,

1 kg füstölt csülök, vagy füstölt oldalas, vagy füstölt tarja (lehet vegyesen is)

20 dkg rizs

1 fej savanyú káposzta

fél kiló apró savanyú káposzta

1 közepes fej hagyma

5-6 gerezd fokhagyma

bors

piros paprika

friss kapor ízlés szerint

csombor ízlés szerint

Ahogyan én készítem:

A káposzta leveleket lebontom a fejről, formázom, levágom a kemény ereket róla. Ha nagyobb, akkor kettévágom.

A szalonna felét felkockázom, zsírjára sütöm. Kiszedem a kisült szalonnát, hozzáadom a kockára vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, amit megdinsztelek, majd mefutatom a hagymás zsírban a rizst is fehéredésig. Összekeverem a darált hússal, a sóval, borssal, pirospaprikával. Megtöltöm a leveleket.

Egy fazék aljába beleterítem az apró káposzta felét, a csombort és friss kapor felét, amit szintén apróra vágtam. Közepébe elhelyezem a füstölt csülköt. Rárétegezem a megtöltött káposztákat, majd lefedem az egészet a maradék apró káposztával és kaporral. Tetejére teszem a maradék szalonnát amit kakastaréjra szeltem. Felengedem annyi vízzel, hogy ellepje.

Körülbelül 2,5-3 órát lassú tűzön főzöm. Tejföl el ne maradjon a tálalásnál :D Az én fotómról lemaradt, de az evésénél már nem :)

  

comments