az oldal, az ételek szerelmeseinek

Ne higgyétek, hogy kovászos uborkát bonyolult készíteni. Még a kezdő konyhatündérek is bátran neki állhatnak. Elrontani nem lehet. Van ezer féle variációja fűszerezésben. Én most a legegyszerűbb receptet mutatom meg nektek, amit még nagyanyáink is készítettek.

A kovászos uborkának az apró uborka nem való, csak jó nagy uborkák. Az uborkákat alaposan lesikálom, végeiket levágom. Két végiről bevágom hosszan, de nem vágom végig. A befőttes üveg aljára megmosott csombort és kaprot teszek. Az uborkákat jó szorosan egymás mellé belerakom az üvegbe. Közzé szórok borsot, vékonyra vágott tormát szurkálok közzé.

Bővebben...

A rókagombát alaposan megmosom, megtisztítom. Ecetes sós vízben kb 3-4 percet főzöm. Fővő vízbe teszem bele! Majd kiszedem, és hideg vízben azonnal lehűtöm. A gombát befőttes üvegekbe rakom, rakok közzé tormát, néhány szem szemes borsot. Készítek egy felöntő levet, 1 liter vízhez 2 dl ecetet adok. Felforralom, felöntöm vele a gombát. Tetejére teszek késhegynyi szalicilt. Lekötözöm, és kidunsztolom.
Az így elrakott savanyúság kiváló lehet leveseknek, pörköltekbe is. Igaz akkor, beáztatom hideg vízbe a főzés előtt, legalább egy fél órára.

Bővebben...